Toruń - Europejski Kongres Kobiet pod hasłem "Robimy Robotę" - We do the work!

"Robimy Robotę" -

Pod takim hasłem odbył się 22 października 2022 roku  Europejski Kongres Kobiet w Toruniu. Wydarzenie było zaakcentowane rocznicą wprowadzenia zmian przepisów prawa o aborcjiEurpejski Kongres Kobiet 22.10.22r. a po Wyroku Trybunału Konstytucyjnego z 22 października 2020 roku, oraz wspomnienie ofiar tego wyroku.

O Co Walczymy

1. Zatrudnienie i sprawy społeczne

2. Energia i środowisko

3. Gospodarka i finanse

4.Młodzież i Edukacja

5. Równość

6. Demokracja i prawa człowieka

7. Przyszłość Europy

8. Współpraca międzynarodowa

9. Bezpieczeństwo i sprawiedliwość

Prawa Kobiet Nasze Cele

1. Pełna realizacja konstytucyjnego ideału równości kobiet i mężczyzn

2. Prawo do bezpiecznego przerywania ciąży do 12 tygodnia

3. Dostęp do nowoczesnej antykoncepcji oraz rzetelnej edukacji o zdrowiu i seksualności

4. Ustawowa gwarancja refundacji in vitro                                                                                 Kongres Dorota Wiśniewska a

5. Gwarantowany bezpłatny dostęp do lekarza ginekologa

6. Gwarancja wysokich standardów opieki okołoporodowej, w tym dostęp do znieczulenia

7. Gwarancja miejsca w przedszkolu dla każdego dziecka

8. Równość płac kobiet i mężczyzn

9. Parytet płci we władzach publicznych

10. Natychmiastowa izolacja sprawcy przemocy domowej i edukacja antyprzemocowa w szkole

11. Skuteczna i natychmiastowa alimentacja

12. Nowa definicja gwałtu –tylko Tak oznacza zgodę.

Dostęp do Aborcji

W Polsce od 30 lat  praktycznie zakaz aborcji, ale czy to znaczy, że jej nie ma?  Nie, to oznacza, że aborcja dzieje się za granicą, w domach, w prywatnych łazienkach. Aborcja dzieję się każdego dnia. Aborcja to nie jest pogląd, aborcja to jest decyzja, którą podejmują osoby wtedy, kiedy jej potrzebują.

Wierzymy, że prawa kobiet i równość płci wykraczają poza granice,  podczas gdy kobiety na całym świecie napotykają na różne wyzwania. Okazujemy solidarność i ściśle współpracujemy z postępowymi orędownikami praw kobiet w całej Europie i na całym świecie, aby równouprawnienie płci znalazło się na pierwszym miejscu programu politycznego i aby wzmocnić globalny ruch feministyczny.

Europa musi przezwyciężyć nierówność, walczyć o sprawiedliwość podatkową, stawić czoła zagrożeniu zmianą klimatu, wykorzystać rewolucję cyfrową, zapewnić sprawiedliwą transformację rolną, lepiej zarządzać migracją.

Płacz, krzyk , krew, mord, gwałt czyli wojna na Ukrainie

No More

Co powinniśmy zrobić dla Ukraińskich kobiet.

Na Kongresie uczestniczyło wielu wspaniałych gości takich jak Zita Gurmai- Wiceszefowa PES, Natalia Broniarczyk i Kamila Ferenc- Aborcyjny Team, Katarzyna Kotula -Posłanka Lewicy, Katarzyna Wężyk - Dziennikarka, Maja Pisarek - Psycholożka, Terapeutka, Irena Wielocha - Inllencerka, Modelka, Profesor Elżbieta Karolczuk, Katarina Barley - Wiceprzewodnicząca Parlamentu Europejskiego, Jolanta Kwaśniewska - była  Pierwsza Dama RP, Malwina  Chmara - Licealistka, Aktywiska, Koło Gospodyń Józefowo, Justyna Sobczyk - Reżyserka, Natalia Waloch- Dziennikarka, Vlada Spivak - Radna Płtawy w Ukrainie, Iryna Trokhy, Anita Kucharska-Dziedzic - Posłanka Lewicy, Anna Maria Żuchowska - Posłanka Lewicy.

Prowadzącymi Kongres była Joanna Scheuring-Wielgus - Posłanka Lewicy oraz Małgorzata Moskwa-Wodnicka -  Wiceprezydentka Łodzi.

Radomską Nową Lewicę reprezentowała członkini Zarządu Miejskiego Nowej Lewicy w Radomiu – Dorota Wiśniewska.

Zobacz Galerię Obrazków:

[Opr. E-DW, AL]