Janusz Zemke – o Ukrainie i obronności w Polsce

Janusz Zemke, b. wiceminister obrony narodowej w rządzie lewicy, przez wiele lat działający w sejmowej komisji obrony i Parlamentu Europejskiego, dziś ekspert w sprawach analizy sytuacji obrony polskich granic i decyzji podejmowanych w ramach NATO, zapraszany był do dzisiejszych programów telewizyjnych i audycji radiowych.

W południe gościł w audycji radia TOK FM "A teraz na poważnie". Z redaktorem Mikołajem Lizutem rozmawiali o różnych aspektach wojny na Ukrainie. J. Zemke stwierdził, że Ukraina powinna być przyjęta do Unii Europejskiej, ale nierealne jest to w pół roku, lecz po określeniu horyzontu czasowego na np. 2-3 lata i spełnieniu pilnie na nowo zdefiniowanych kryteriów. (Ma  w tej chwili status państwa stowarzyszonego). Szczególnie Polsce powinno zależeć na przyjęciu Ukrainy do Unii Europejskiej). Rozmawiano także o szczegółowych zapisach w procedowanej obecnie ustawie o obronie ojczyzny. J. Zemke stwierdził, że pozytywnie przyjąć należy zapisy dot. zwiększenia procentowego udziału budżetu na potrzeby armii, liczby żołnierzy oraz sposobów szkolenia, natomiast w propozycjach szczegółowych jest wiele zmian niekorzystnych i wątpliwych, w tym dot. zamierzonej likwidacji Woskowych Komend Uzupełnień czy ochronie prawnej i biznesowej firm polskich i ośrodków badawczych o strategicznym znaczeniu dla obrony, produkujących elementy uzbrojenia, itp.

Rozmawiając z red. Beata Lubecką jako "Popołudniowy Gość radia Zet", Janusz Zemke mówił o sytuacji na Ukrainie, 23. rocznicy naszego członkostwa w NATO, wystąpieniu prezydenta Andrzeja Dudy z tej okazji przed posłami i senatorami w parlamencie oraz zakupie tureckich bezzałogowców. Najtrudniejsze pytanie, jakie padło z ust redaktorki, zdaniem J. Zemke to - czy Kijów się obroni?

– Na razie stwierdzić możemy, że na pewno będzie się bronił ze wszystkich sił, a my musimy robić absolutnie wszystko jeśli chodzi o pomoc dla Ukrainy  – odpowiedział J. Zemke.

Więcej: https://wiadomosci.radiozet.pl/Popoludniowy-Gosc-Radia-ZET/Putin-mowil-ze-chce-zajac-cala-Ukraine.-Zaczyna-szukac-drogi-wyjscia

Na zakończenie dnia Janusz Zemke uczestniczył w "Debacie Dnia" w programie TV Polsat News, którą prowadziła redaktor Agnieszka Gozdyra. Interlokutorem był prof.dr hab. gen.dyw. Bogusław Pacek. W kompetentnych wypowiedziach obu gości programu stwierdzono, że konflikt na Ukrainie znajduje się w punkcie zwrotnym, Rosja musi zdecydować, czy i pod jakimi warunkami może wycofać się z Ukrainy, czy wciagnąć w swą strategię agresji Białoruś? Każda decyzja osłabiona będzie niskim morale żołnierzy rosyjskich, którzy niejednokrotnie porzucając drogi sprzęt - uciekają z pola walki.

Zrzut ekranu 2022 03 11 213330     Zrzut ekranu 2022 03 11 213800

Uczestnicy debaty odnosili sie także do - właśnie w czasie emisji programu przyjętej przez Sejm - ustawy o obronności ojczyzny.  Obaj goście podkreślali, że Ukraina wykorzystała minione lata do podniesienia jakości swej armii, w przeciwieństwie do Polski, która wydaje duże środki finansowe, a efektów nie widać. J. Zemke przytoczył dane. Od pierwszego roku rządów PiS wydawano na obronność 38 mld zł z budżetu  rocznie, obecnie - 58 mld. zł, wg ustawy ma być 3%, czyli ok. 80 mld. zł tylko z budżetu, a efekty nie są widoczne. Wielu programów (Wisła, Narew) nie realizowano, a od 8 lat nie podpisano żadnej umowy na sprzęt obrony przeciwlotniczej. Dwie baterie Patriotów z USA - to stanowczo za mało - podkreślił gen. Pacek.

opr. nim, 11 marca 2022 r.