Grudziądz. Opiekun dziedzictwa wieków

Od września 2020 roku medal Hereditas Saeculorum (Dziedzictwo wieków) dumnie zdobi dorobek Towarzystwa Opieki nad Zabytkami (TOnZ) w Grudziądzu, nadany przez marszałka województwa za szczególne osiągnięcia w dziedzinie konserwacji i restauracji zabytków. Od kilku dni prezesem Zarządu tej organizacji jest Rafał Heidek.

Rafał Heidek przejął obowiązki po długoletnim poprzedniku na tej funkcji Pawle Grochowskim, a Towarzystwo buduje swoją markę od 36 lat, bo i Grudziądz ma co chronić dla następnych pokoleń.

Ogromnym przedsięwzięciem jest zainicjowane w 2020 r. tworzenie Parku Kulturowego dla obszaru obiektu architektury fortyfikacyjnej – „Cytadeli  Twierdzy Grudziądz”. Do zespołu specjalistów pracujących nad tym skomplikowanym projektem zaproszony został Rafał Heidek.

Ale jego aktywność w dziedzinie ratowania i odnawiania grudziądzkich zabytków zaczęła się znacznie wcześniej. Najpierw wspierał TOnZ uczestnicząc w kolejnych kwestach 1-listopadowych na rzecz odnawiania zabytków Cmentarza Farnego w Grudziądzu. To zaangażowanie zauważone zostało wyróżnieniem  Rafała Heidka w konkursie „Wolontariusz Roku”, organizowanym przez Prezydenta Grudziądza i Miejską Radę Działalności Pożytku Publicznego w Grudziądzu.

medal   nagroda marszałka

Ciekawą inicjatywą była próba ocalenia cmentarza garnizonowego tzw. francuskiego, któremu groziło unicestwienie przez ewentualną zabudowę.Teren w pobliżu Cytadeli  kryje ponad tysiąc mogił żołnierzy różnych narodowości. Rafał Heidek zwrócił się z pismami do Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków oraz ministerstwa, wojewódzkich urzędów i ambasad niemieckiej, rosyjskiej, duńskiej i francuskiej. Interwencja miała na celu  wpisanie tego terenu do rejestru zabytków. – Otrzymałem list z podziękowaniem od ambasadora Francji za zaangażowanie się w obronę tego cmentarza i utrwalanie pamięci spoczywających tam żołnierzy – wspomina.

kowarowski i Heidek   grobowiec

– Towarzystwo Opieki Nad Zabytkami w Grudziądzu skupia prawdziwych pasjonatów i miłośników ziemi grudziądzkiej, prowadzi działania polegające m.in. na popularyzacji wiedzy o grudziądzkich zabytkach oraz ich ochronie i konserwacji – mówi R. Heidek.

Do najbardziej znanych inicjatyw Towarzystwa należy organizacja zbiórek publicznych na rzecz ratowania i odnawiania zabytkowych nagrobków na Cmentarzu Farnym. R. Heidek opowiadał o tym w felietonie TVP3 o nekropoliach w regionie.

Do kwestowania na ten cel Rafał Heidek zachęca własnym przykładem, skutecznie angażuje młodzież, np. z Grudziądzkiej Drużyny Harcerskiej „Trampy” czy Zespołu Placówek Edukacyjno-Rewalidacyjnych w Grudziądzu z ul. Parkowej. Młodzież dba o utrzymanie porządku na cmentarzu. Tylko w 2021 r. uzbierano do puszek ponad 25 tys. zł na odnowę grobowców.

heidek2   trampy

Warto wspomnieć o jeszcze jednej inicjatywie na rzecz ocalenia zabytku róży kompasowej, czyli „Róży Wiatrów”, wyznaczającej środek miasta i służącej pilotom wojsk z grudziądzkiego garnizonu. Rozważany jest pomysł przeniesienia jej na plac u podnóża Bramy Wodnej, albo pełnej renowacji.

Rafał Heidek rozpoczyna pełnienie nowej funkcji od podziękowań za wybór i zaufanie, ale zarazem deklaruje, że: „– Będę kontynuował dotychczasową drogę, którą idzie Towarzystwo, nadal trzeba odnawiać nagrobki na Cmentarzu Farnym, ale też rozszerzyć tę akcję na inne cmentarze. Już wcześniej rozmawiałem z Prezydentem Grudziądza o potrzebie podobnej renowacji Cmentarzy Garnizonowych będących niedaleko Cytadeli. Chcę się także  angażować w działania na rzecz ochrony innych zabytkowych obiektów będących na terenie miasta Grudziądza oraz jego okolic.”

Życzymy powodzenia, przypominając, że Rafał Heidek niedawno został współprzewodniczącym Rady Miejskiej Nowej Lewicy w Grudziądzu oraz wiceprzewodniczącym Rady Wojewódzkiej. Z powodzeniem kierował Miejskim Sztabem WOŚP, a także z satysfakcją odnotował realizację swoich projektów w ramach Grudziądzkiego Budżetu Obywatelskiego, m.in. budowę oświetlenia wzdłuż ulicy Kalinkowej, doposażenie placów zabaw pod kątem dzieci niepełnosprawnych, budowa ścieżki rowerowej. Pracy zapewne nie zabraknie.

Nina Michalak, 11 lutego 2022 r.