Dzień Edukacji Narodowej

W dniu święta nauczycieli, pedagogów i pracowników oświaty, poseł Jan Szopiński z trybuny sejmowej przekazał życzenia, doceniając zasługi tej grupy społecznej w wychowaniu młodych pokoleń. Podkreślił jednocześnie brak docenienia ich wysiłków ze strony rządzących i niezapisania w budżecie na 2022 rok funduszy na podwyżki wynagrodzeń, realnie pomniejszanych przez wysoką inflację.

„ – Obchodzimy dzisiaj Dzień Edukacji Narodowej – święto nauczycieli, pedagogów i całej grupy pracowników wspierających oraz pracowników administracji i obsługi, kucharek, intendentek, pracowników gospodarczych i woźnych.

Jako były wicemarszałek województwa kujawsko-pomorskiego i zastępcą prezydenta Bydgoszczy miałem zaszczyt współpracować z bydgoskimi szkołami, Pałacem Młodzieży, młodzieżowymi domami kultury, kolegiami nauczycielskimi i szkołami specjalnymi z terenu całego województwa. Dlatego wiem, że w szkołach nie dzieje się nic samo. Za każdym efektem dydaktycznym i wychowawczym stoi wysiłek nauczycieli, dyrektorów i pracowników szkół i ich wysokie kompetencje oraz zawodowa pasja.

W imieniu tysięcy uczniów i ich rodziców, którzy codziennie korzystają z Państwa wiedzy i wpajanych wartości – serdecznie dziękuję z tego miejsca za codzienną ciężką pracę, zaangażowanie, empatię i dbałość o najwyższe standardy wykonywanych obowiązków.

Nauczycielka i nauczyciel – to jeden z zawodów o najwyższym w Polsce autorytecie i zaufaniu społecznym, to ścisła elita wśród innych, nie mniej ważnych zawodów na całym świecie.

Posłuchaj wideonagrania wystapienia posła Jana Szopińskiego w Sejmie, klik foto

Zrzut ekranu 2021 10 15 112921

Dlatego z tego miejsca życzę wszystkim polskim, kujawsko-pomorskim i bydgoskim nauczycielom, żeby ten zawód przynosił Państwu wyłącznie dumę, satysfakcje i poczucie spełnienia, aby Państwa sukcesom zawodowym towarzyszyło zawsze zdrowie, pomyślność, uznanie i szczęście i zdrowie rodziny i bliskich.

Z każdym miesiącem bieżącego roku pensje nauczycieli tracą o ponad 6 proc. swojej wartości w związku z inflacją, czyli w oświacie mamy obniżki, natomiast podwyżek nie ma na horyzoncie. W przyszłym roku skutki inflacji będą jeszcze większe, a w projekcie budżetu państwa na 2022 rok nie ma ani złotówki na rekompensaty inflacyjne i nie ma ani jednej złotówki na podwyżki dla nauczycieli i pracowników szkół!

Dlatego życzę nauczycielom zmiany tego ministra edukacji i jego zastępców. Wiem, że na miejsce pana ministra Czarnka może być przeniesiony w teczce inny polityczny funkcjonariusz, ale Panie i Panowie warto próbować. Posłanki i posłowie Lewicy na pewno będą popierać nauczycieli i pracowników oświaty oraz wspierać i promować niezależną od brudnej polityki europejską polską szkołę.

Panie i Panowie, z okazji Dnia Edukacji Narodowej – wszystkiego dobrego!”

Opr. nim, 14 października 2021 r.